Wat zijn de voor en nadelen van hoogbegaafdheid

Het wordt nog wel eens gezegd dat bijna iedereen zou willen dat zijn of haar kind hoogbegaafd is. Een hoogbegaafd kind brengt ook problemen met zich mee. Dit is een veelgehoord verwijt in het stadium waarin alleen nog vermoedens bestaan omtrent de hoogbegaafdheid, maar nog geen zekerheid. Andere mensen in de omgeving ‘zien het niet’ en maken zich ervan met dit verwijt van wishful thinking. Het is echter een misvatting dat het hebben van een hoogbegaafd kind een universele wens is. Hoogbegaafdheid is namelijk meer dan alleen het hebben van een hoge intelligentie en het kan dan ook de nodige moeilijkheden met zich meebrengen. Moeilijkheden waar je als ouder niet altijd meteen mee weet om te gaan. Bij Gifted People bieden ze uitleg omtrent de hoogbegaafdheid van je kind, zodat jij je kind op de beste manier kan begeleiden.

Voordelen hoogbegaafdheid

Zo is het een voordeel dat je kind erg intelligent is en zelfstandig en bovendien vaak autodidactisch te werk gaat – allemaal handigheden die later in het werkende leven van pas kunnen komen. Ze halen vaak goede cijfers, kunnen informatie snel opslaan, en hebben vaak een voorsprong op de rest. Ze zijn goed in staat om complexe onderwerpen te doorgronden. Maar er zijn ook nadelen, zo vertelt Gifted People.

Nadelen hoogbegaafdheid

Zo komt het vaak voor dat hoogbegaafde kinderen zodanig begaafd zijn dat ze juist helemaal niet hun best doen op school omdat ze te weinig uitdaging krijgen. Ook kunnen er vaak hooggespannen verwachtingen zijn van ouders en van het kind zelf, wat kan leiden tot faalangst. Bovendien betekent hoogbegaafdheid niet per definitie hoogbegaafdheid op ieder gebied. Bepaalde vakgebieden zullen het hoogbegaafde kind toch minder kunnen liggen. Daarnaast zorgt de intellectuele voorsprong van het hoogbegaafde kind vaak voor een kloof met andere kinderen in zijn of haar leeftijdscategorie. Daardoor kan het kind zich snel onbegrepen en eenzaam voelen, wat voor veel sociale problemen kan zorgen, zoals isolement, onzekerheid of zelfs depressie. Vaak zorgt het ook op de werkvloer later voor frictie doordat andere werknemers de hoogbegaafde als lastig ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *